Verduurzaming van de Derde Ambachtsschool van architect Duiker in Scheveningen

De voormalige Derde Ambachtsschool, monument van het Nieuwe Bouwen van de hand architect Jan Duiker is in 2004 door de Stichting Behoud Duikers Derde Ambachtsschool en Omgeving overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser. In 2019 is een start gemaakt met de verduurzaming van het gebouw waarbij een uitgangspunt was dat het aanzicht van het gebouw niet aangetast mocht worden. Het gebouw heeft immers een hoge architectonische waarde.

In 2019 was de school toe aan regulier onderhoud. De dakbedekking was aan vervanging toe en vanwege het grote oppervlak aan platte daken, lag er een goede kans om duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Het doel van dit soort maatregelen is om de CO2-uitstoot te verminderen, in dit geval door het energieverbruik te reduceren met een energie-installatie. Er is een zonne-energie installatie aangebracht met een grote hoeveelheid PV-panelen (photo voltage) met zonnecellen. De keuze voor zonnecellen in plaats van een installatie met zonnecollectoren of warmtepomp-units was vooral ingegeven door de hoogwaardige architectonische vormgeving in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het beeld van een ranke betonconstructie met grote muur-, glas- en plafondvlakken die tijdens de restauratie in 1997-1998 was gerespecteerd mocht niet verstoord worden. Ondanks de keuze voor een relatief eenvoudige installatie waren er voldoende uitdagingen, met name op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid van het dak door de kwetsbaarheid van de dunne dakconstructie, het broedsysteem van de meeuwen (Wet Natuurbeheer) en de inpassing in de onderhoudscyclus van de dakbedekking.

De verwachting is dat de stroomopbrengst uit zonne-energie het huidige elektriciteitsverbruik door de huurders van het pand geheel zal compenseren. Dit zal overigens geen kostenbesparing op de energierekening opleveren (de investering is pas in circa 10 jaar terugverdiend), maar wel zal het elektriciteitsverbruik door 100% groene stroom gedekt worden. Hiermee is dus wél een aanzienlijke CO2-reductie gerealiseerd. Het aanbrengen van de zonne-energie-installatie is mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling SDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie).

Block