Bouwmanagement monument: Leidsekade Amsterdam
Leidsekade 102, bouwjaar 1885, in Amsterdam wordt zeer duurzaam gerenoveerd. Het realiseren van de verduurzamingsslag voor een Gemeentelijk monument is niet eenvoudig.

Welke inspanningen zijn zoal gedaan om dit te realiseren?

Fundering en kelderbak
Een van de uitdagingen van dit project ligt direct aan het begin, namelijk het realiseren van een nieuwe fundering en kelderbak. Omdat de kelderbak onder drie panden doorloopt, dus ook de scheidende muren, is het noodzakelijk een hoogwaardige en complexe constructie te realiseren. De nieuwe kelderbak geeft een unieke mogelijkheid om te verduurzamen. Met het realiseren van een nieuwe fundering worden er ook nieuwe funderingspalen geplaatst, maar liefst 54 stuks. Deze gaan dienen als bodemwarmtewisselaar en halen energie uit de bodem.

Kierdichting
Kierdichting is nodig om onbeheersbaar warmteverlies, geluid van buiten en lokaal discomfort ten gevolgen van kieren te beperken. Daarbij is het belangrijk om de detaillering van de constructie overgangen en bewegende delen goed op elkaar te ontwerpen. Luchtdichtheidsklasse 3 is het uitgangspunt, met een Qv;10-waarde van maximaal 0,40 dm3/s·m2 vloeroppervlak.

Isolatie van de schil
Er worden overal HR++ voorzetramen geplaatst. We hanteren hier Ug-waarde 1,10 en Uw-waarde ≤ 1,60. Isolatie wordt toegevoegd aan de binnenkant of buitenkant van de gevel, waardoor er hoge Rc waarden worden gerealiseerd (van Rc 2,5 aan de voorgevel tot Rc 6,0 op het dak).

Verwarming
Vanwege de goede isolatie, kierdichting en ventilatie met warmte terugwinning zal de verwarming veel minder energie vragen dan voor de renovatie,. De energievraag op vloerniveau zal dalen van circa 105 kWh/m2, naar circa 50 kWh/m2. Er wordt vloerverwarming toegepast (zeer lage temperatuur verwarming).

Ventilatie
In combinatie met ZLT verwarming is een ventilatiesysteem, mechanische toe- en afvoer nodig, met voorverwarming van de toevoerlucht door warmteterugwinning. Het ventilatie toestel levert gefilterde ventilatie lucht die wordt voorverwarmd door de warmte inhoud van de afgevoerde lucht.

Zonne-energie
Op het dak worden 16 zonnepanelen geplaatst. Ieder appartement krijgt ongeveer 650 kWh duurzame stroom. Dat is een substantieel deel van het totale energiegebruik per appartement.

Bron: Kernwaarde Groen

Block