Hendrick de Keyser is een particuliere erfgoedorganisatie. De hoofddoelstelling van Vereniging Hendrick de Keyser is behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland. Naar aanleiding van de energietransitie van de overheid van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen volgt hier een nieuwe doelstelling uit: het gebouwde bezit van de Vereniging moet haar CO2-uitstoot zo veel mogelijk reduceren.

In het najaar van 2018 heeft de monumentensector het startdocument `routekaart voor Verduurzaming Monumenten, onder leiding van het Ministerie van OCW, aangeboden aan de klimaattafel gebouwde omgeving. Vereniging Hendrick de Keyser heeft in samenwerking met partijen uit de monumentensector uitdrukking gegeven aan de wens om monumenten te verduurzamen en zo een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.

De ambitie van de monumentensector en Vereniging Hendrick de Keyser is dat tot 2030 alle monumenten een reductie van de CO2-uitstoot van 40% moeten hebben ondergaan, en tot 2040 een reductie van 60%. Dit geldt voor het gemiddelde van het monumentenbezit van heel Nederland. Dat betekent dat er monumenten zijn die grote hoeveelheden CO2 reduceren, monumenten die gemiddeld CO2 reduceren en monumenten die niet of nauwelijks CO2 reduceren. Het is nog onduidelijk welk gebouw hoeveel gaat reduceren, wie dat gaat bepalen en hoe om gegaan wordt met leegstand en hergebruik. Vereniging Hendrick de Keyser is een actieve deelnemer aan de routekaart voor verduurzaming van monumenten.

Voorbeelden:

Partnervoorbeeld: Duurzaam behoud in Nagele

Partnervoorbeeld: Duurzaamheidsmaatregelen in 17de-eeuwse woonhuis

Partnervoorbeeld: Verduurzaming van de Derde Ambachtsschool Scheveningen

Block