“Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!” Met deze woorden richtten Wubbo Ockels en Suze Gehem De Groene Grachten in 2012 op. Met de opgedane specialistische kennis over het verduurzamen van oude gebouwen, is De Groene Grachten inmiddels actief voor pandeigenaren in het hele land, voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. In de afgelopen jaren werkte De Groene Grachten aan het verduurzamen van honderden projecten. Enkele voorbeelden zijn de Zaanse Schans, Paleis Soestdijk, studentenvereniging L.A.N.X., Koninklijk Instituut voor de Tropen en Green Light District.
De Groene Grachten draagt bij aan het verduurzamen van de historische gebouwde omgeving met persoonlijk advies op maat, uitvoerbegeleiding, kennisdeling en het managen van innovatieve projecten. Suze Gehem: “We spreken vaak mensen die denken dat hun pand niet duurzamer kan en mag. Of ze raken verstrikt in het web van aanbieders, regelgeving of financiering. Daarom helpen wij ze om toch hun duurzame doelen te realiseren. En daarmee inspireren we weer anderen om mee te doen, en laten we zien dat het kan.”
De techniek staat zeker niet stil en dankzij innovaties zijn er allerlei manieren om panden te verduurzamen. Wij brengen in kaart hoe panden duurzaam kunnen verwarmen en koelen. Hoe ze het beste kunnen isoleren en ventileren. Ook kansen voor vergroening van bijvoorbeeld daken en circulariteit nemen we hierin mee. De meest actuele kennis over verduurzaming deelt De Groene Grachten met de sector op de gratis online Groene Menukaart en via trainingen. Op dit moment is een adviestool in ontwikkeling waarmee ook andere partijen binnenkort aan de slag kunnen. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: monumenten toekomstbestendig maken. En dat bereiken we alleen door samen te werken.
Voorbeelden:
Partnervoorbeeld: De Groene Menukaart
Partnervoorbeeld: Toolbox Duurzaamheid & Ruimtelijke kwaliteit