De Beurs van Berlage, geopend in 1903, is een rijksmonument gelegen in het historische centrum van Amsterdam. Met een totale oppervlakte van 16.000m2 - waar een breed spectrum aan verschillende bedrijven kantoor houdt, de meest begerenswaardige en prestigieuze congressen, evenementen en tentoonstellingen worden georganiseerd, twee restaurants zijn gevestigd, evenals drie escape rooms, een fietsenstalling en een super store van Tony's Chocolonely - is de Beurs van Berlage een populaire ontmoetingsplaats. In de 80-er jaren van de vorige eeuw kreeg het gebouw al een maatschappelijke functie met concerten, evenementen en tentoonstellingen. De kosten voor ingrijpend funderingsherstel en achterblijvende huren, noopten de eigenaar (Stadsdeel Centrum) Beurs van Berlage in 2008 te verkopen. Vier publieke en private partijen kochten het vastgoed en namen de volledige exploitatie over. Sinds 2008 is de Beurs van Berlage een commanditaire vennootschap met vier gelijke aandeelhouders. Hierbij hebben we de opdracht gekregen om het monument te herontwikkelen met als doel om -doormiddel van een zelfstandig rendabele exploitatie- het monument voor de toekomst te kunnen behouden.
Deelname aan Routekaart
Na een periode van 10 jaar herontwikkeling kunnen we met trots vermelden dat we er in geslaagd zijn om aan de initieel gestelde doelstellingen te voldoen. Het monument is via de uitvoering van een masterplan tot een winstgevend congrescentrum herontwikkeld. Restauratie, onderhoud, verduurzaming en aanhangende projecten worden volledig uit eigen middelen gefinancierd en zal bij een monument nooit stoppen. Nog steeds leeft het beeld dat monumenten statisch zijn en niet mee (mogen) bewegen vanwege de verankerde monumentale status. Wij zijn ervan overtuigd dat monumentaal vastgoed middels dit verouderde gedachtengoed geen enkele kans op overleven heeft. Wij ervaren de maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzame wereld, wij zijn ervan overtuigd dat -los van de bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid- verduurzaming van monumenten onlosmakelijk verbonden is aan het behoud voor de toekomst van erfgoed.
Bijdrage Routekaart
Na de heftige herontwikkelingsjaren is de Beurs zich de laatste jaren meer en meer gaan focussen op verduurzaming. Zo hebben we de afgelopen jaren geïnvesteerd in warmtepompen die de primaire functie van het verwarmen van de CV ketels overgenomen hebben. Middels slimme regeltechniek weten we in 2020 het enorme gasverbruik met 25% terug kunnen dringen. De warmtepompen worden -net zoals de rest van het gebouw- voorzien van groene energie opgewekt in Nederland, de Beurs heeft de ambitie om binnen 10 jaar de daken van de grote zalen te restaureren, isoleren en te voorzien van PV-panelen. We zijn er in geslaagd om de oude monumentale "hoog-gestookte" radiatoren zonder comfort verlies over te brengen op een laag-gestookt systeem. De Beurs van Berlage is gewend om continue te investeringen in haar gebouw, binnen ieder project dat opgestart wordt is verduurzaming een zwaar wegende stakeholder.