De Groene Menukaart

Eigenaren van vooroorlogse, monumentale en beschermde gebouwen weten vaak niet waar te beginnen met verduurzamen. Welke stappen kan je het beste zetten? Welke regelgeving en financiering is van toepassing? Ook is er een grote vraag naar goede voorbeelden. Juist daarom is er De Groene Menukaart: één plek waar de bezoeker inzicht krijgt in kansen voor energiebesparing en energieopwekking, regelgeving, subsidies en financiering. Of het nu gaat om een woning, kerk, fort of boerderij. De website wordt ook gebruikt door professionals, als manier om met monumenteigenaren in gesprek te gaan over de kansen voor hun pand.

Er zijn inmiddels Groene Menukaarten voor woningen, kerken, forten, molens, buitenplaatsen en boerderijen, toegankelijk voor 21 gemeenten. Ook is er een algemene website pagina voor ieder van de zes pandttypes, zodat iedereen aan de slag kan met verduurzaming. Want als het hier kan, kan het overal!

De website wordt sinds 2012 doorlopend geüpdatet en uitgebreid. De basis voor De Groene Menukaart is de kennisdatabase van De Groene Grachten. Deze database is in 2020 dankzij een EIT Climate-KIC project volledig vernieuwd en uitgebreid met de meest actuele expertise. Vanuit deze database worden allerlei mooie tools en instrumenten ontwikkeld, zoals een digitale zelfscan samen met het Nationaal Restauratiefonds en een adviestool voor het samenstellen van een laagdrempelige energiescan.

De Groene Menukaart website

Het doel van De Groene Menukaart is om eigenaren te inspireren en handvatten te geven om hun pand duurzaam te verbeteren, met behoud van de historische waarde. De vernieuwde website is daarom ingericht volgens een stappenplan dat aansluit bij de klantreis.

De groene menukaart

De websitebezoeker wordt uitgenodigd om via vijf duurzame thema’s en een interactief 3D pand door de meer dan 70 maatregelen te navigeren. Zo is er informatie te vinden over isolatie en ventilatie, verwarming en koeling, water en groen, elektriciteitsopwekking, materialen en quick wins. Wie op de maatregel klikt krijgt informatie over de maatregel, voordelen en aandachtspunten, regelgeving en mogelijke subsidies en financiering te zien. Ook krijgt de bezoeker met behulp van een rekentool een indicatie van de investeringskosten en besparing op CO2 en de energierekening.

Inzicht in wat er mogelijk is en wat het kan opleveren is de eerste stap. Om de volgende stappen te stimuleren en de drempel voor de woningeigenaar zo laag mogelijk te maken, geven we ook inzicht in de vervolgstappen. Hierin wordt het belang van goed advies en het betrekken van de gemeente bij de plannen onderstreept. Omdat De Groene Menukaart een onafhankelijk platform is, staan er geen uitvoerende partijen op. Wel wordt de bezoeker op weg geholpen met een verwijzingen naar bedrijven op een lokaal energieloket, inspirerende voorbeeldprojecten en informatie over de ontwerp- en uitvoeringsfase.

Kracht van samenwerken

Het belang van samenwerken is groot. Zo ontstaat er een breed gedragen platform in Nederland: één centrale plek met de meest actuele kennis van verduurzaming van historische panden. Daarom kunnen gemeenten en provincies zich aansluiten bij De Groene Menukaart. Zij profiteren van kennis die De Groene Grachten in adviezen door heel Nederland opdoet. Aangesloten gemeenten krijgen een eigen Groene Menukaart met daarop lokale wet- en regelgeving, subsidies, financiering en voorbeeldverhalen van mensen uit de buurt. De gemeente bepaalt zelf welke pandtypologieën zij willen aanbieden via De Groene Menukaart. Inmiddels zijn er 21 gemeenten, twee provincies en tientallen organisaties bij De Groene Menukaart aangesloten.

Block