BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De non-profitorganisatie geeft leegstaand erfgoed een blijvende plek en functie in de maatschappij, of het nu om een oud fabrieksgebouw, een kazerne, een kerk of een boerderij gaat. Restauratie en herbestemming gebeurt met oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Het behoud van het cultuurhistorische karakter is daarbij een eerste uitgangspunt. De verhalen die de gebouwen met zich meedragen zijn daarbij minstens zo belangrijk.

De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. In 2019 had de non-profitonderneming ca. 80 gebouwen in eigendom en ca. 20 in ontwikkeling. Jaarlijks voert BOEi daarnaast ca. 80 haalbaarheidsonderzoeken uit voor externe partijen.

BOEI en verduurzamen

BOEi gaat zorgvuldig met haar monumenten en gebouwen om en probeert, binnen de mogelijkheden die het gebouw heeft, zo duurzaam mogelijk te opereren. Bij restauraties en herbestemmingen door BOEi wordt rekening gehouden met vele aspecten: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

Omdat bij een monument niet altijd de in de reguliere bouw geijkte bouwkundige duurzaamheidsmaatregelen mogelijk zijn, probeert BOEi dit vaak op andere manieren te realiseren. Al in 1998 plaatsten wij onze eerste warmtepompen, apparaten waarvan we toen het nut nog moesten uitleggen. Met projecten als de C02-neutrale Blokhuispoortgevangenis brengen we onze duurzaamheidsvisie vandaag de dag nog sterker in de praktijk. Dat doen we door nieuwe dingen te proberen, maar we maken natuurlijk waar mogelijk gebruik van de bekendere oplossingen en maatregelen, als zonnepanelen, isolatie, regenwaterafvoer en hergebruik van materialen.

Block